16.5 C
Tirana
E shtunë, 15 Qershor 2024

Biçikleta elektronike që nuk ka nevojë për bateri!

Duhen Lexuar

Mendimi i sipërmarrësit francez Adrien Lelièvre, biçikleta elektronike Pi-Pop përdor një superkondensator për të ruajtur energjinë në vend që të mbështetet te bateritë. Nëse ngasja e një biçiklete në baza ditore është shumë sfidë për ju, mund të tundoheni të zgjidhni një biçikletë elektronike.

Problemi me ato është se prodhimi i baterive konsumon shumë burime natyrore si litium ose elementë të tokës së rrallë të cilët kërkojnë procedura të gjera dhe shpesh me ndikim në mjedis. Megjithatë, sipërmarrësi francez Adrien Lelièvre ka krijuar një zgjidhje pioniere dhe të qëndrueshme. Shpikësi, i cili ka një përvojë në elektronikë, projektoi dhe patentoi një biçikletë elektronike të quajtur Pi-Pop, e cila nuk përdor bateri litium, por superkondensatorë.

Për ta thënë thjesht, një superkondensator funksionon duke grumbulluar energji në një mënyrë elektrostatike, ose me anë të një ngarkese që lëviz ngadalë. Në të kundërt, një bateri litium rezervon energjinë si një reaksion kimik. Me fjalë të tjera, një superkondensator mund të grumbullojë dhe çlirojë energji shumë shpejt kur është e nevojshme. Në rastin e biçikletës së saj, do të thotë të grumbullosh energji kur personi pedalon ose frenon dhe ta përdorë atë për të ndihmuar veprime më të vështira si rinisja ose ngasja përpjetë.

Lelievre vlerëson se ndihma që i ofrohet kalorësit nga superkondensatorët e biçikletës është e mjaftueshme për të përballuar një rritje lartësie prej 50 m nëse ngarkohet më parë në një banesë, duke e bërë atë të përshtatshme për rreth 80 % të qyteteve europiane.

Koncepti i një superkondensatori nuk është një risi e re në vetvete; të parët u prodhuan në fund të viteve 1970. Sot, ato përdoren në sistemet fotovoltaike (të tilla si panelet diellore), kamerat dixhitale dhe disa automjete hibride ose elektrike për të përmirësuar performancën e tyre. Kishte kuptim që Lelièvre të përdorte teknologjinë në biçikleta.

Në prodhimin e biçikletës nuk përdoren materiale tokësore të rralla, pasi superkondensatorët janë bërë nga karboni, polimer përçues, fletë alumini dhe pulpë – materiale për të cilat tashmë ekzistojnë procese riciklimi. Nuk ka nevojë të presësh që biçikleta të karikohet, një përfitim tjetër në krahasim me biçikletat klasike elektronike. Kompania gjithashtu pretendon se jetëgjatësia e superkondensatorit varion nga 10 deri në 15 vjet krahasuar me pesë ose gjashtë për një bateri litium.

Biçikleta – tani një dizajn i gjeneratës së tretë – është montuar aktualisht në Orléans. Të qenit i prodhuar në vend në Francën e tij të lindjes ishte i rëndësishëm për Lelièvre, karriera e të cilit u ndërtua në industrinë franceze të elektronikës. Aktualisht, Pi-Pop prodhon 100 biçikleta në muaj. Në të ardhmen, kompania synon të prodhojë një mijë biçikleta në muaj deri në vitin 2024.

Lelièvre ka edhe ambicie europiane. Thyerja e kësaj arrë mund të jetë një mundësi e madhe për kompaninë pasi BE importoi 1.2 milionë biçikleta elektronike dhe 5.2 milionë jo elektrike (pesë herë sasia e eksportuar), sipas agjencisë së të dhënave të BE-së Eurostat.


Burimi: ScanTv.
Ripublikimi mund të bëhet vetëm kundrejt citimit të autorësisë dhe burimit origjinal.

- Reklama -
spot_img
- Reklama -

Artikujt e Fundit

WallStreet.al Deshirojme tju informojme per cdo artikull te ri qe publikojme ne web.
Dismiss
Allow Notifications